Containertjänst - Hyr vägprodukter

Mobil panncentral i container säkrar värme och vatten

VVS Montage har tillsammans med Containertjänst byggt en mobil panncentral i en container åt en kund som behöver kunna flytta den mellan olika projekt.

Panncentralen försörjer den fastighet som ska renoveras med värme, varmvatten och kallvatten under tiden projektet pågår. Panncentralen är byggd för att kunna ta emot olika energislag. Den kopplas till en oljepanna i en separat container och har en inbyggd pelletspanna, men kan även kopplas till en elpanna.

– Den mobila panncentralen kan användas vid renovering eller utbyggnad då ordinarie försörjning av värme och vatten måste stängas av, men delar av fastigheten fortfarande ska vara i drift. Till exempel om en undercentral ska rivas och en ny byggas, säger Mats Reimfelt som är projektledare på VVS Montage.

Ett annat exempel när den mobila panncentralscontainern kan användas är vid stambyten i stora fastigheter. Detta för att säkra tillgången på värme och vatten till de hyresgäster som väljer att bo kvar under byggtiden.

Den mobila panncentralen i containern har kapacitet för att producera 840 kilowatt. Den är byggd för att kunna ta emot olika energislag. Mats berättar att den mobila panncentralen kunde ha utrustats med en elpanna, men att kundens krav på effekt var så stora att det krävdes en oljepanna. Den är monterad i en separat container som placeras i anslutning till den mobila panncentralen. Som backup om det inte går att köra oljepannan finns även en pelletspanna i containern. Den producerar varmvatten som lagras i en tank.

– Genom att lagra värmen i en stor tank kan pelletspannan gå mer jämnt i stället för att köra start-stopp när behovet uppstår, förklarar Mats Reimfelt.

Från oljepannan eller pelletspannan skickas 80-gradigt vatten in i systemet. Med hjälp av plattvärmeväxlare och kallvatten tillverkas sedan tre olika typer av vatten. Det är varmvatten för exempelvis duschar, radiatorvatten för värmeelement och hetvatten för exempelvis hallar med värmefläktar.

Ombyggd container

Innan VVS Montage kunde börja installera utrustning och dra rör hade Containertjänst anpassat och inrett en 20 fots container. Den har invändig brandisolering i brandklass EI30, bestående av vitlackerad plåt och mineralull. Att containern skulle vara brandklassad var ett krav från beställaren.

– Containertjänst föreslog att vi skulle ha plåtinredning vilket vi tyckte blev bra. Det gör det lätt att hålla rent, säger Stefan Högberg som är vd på VVS Montage.

Containern har durkplåt på golvet och levererades med elcentral, eldragning, belysning och värmefläkt. Containertjänst installerade även ventilation, genomföringar och kanalisationer.

En containers modulära design, flexibla konstruktion och standardiserade specifikationer ger stora möjligheter för ombyggnation och anpassning till olika kunders applikationer.

Enkel och snabb etablering

– En containerlösning ger en snabb och kostnadseffektiv produktion, vilken gör att du får en billig och enkel transport samt snabb etablering. Det är idealiskt för mobila och temporära lösningar för produktion och förvaring, säger Michael Skärbo på Containertjänst.

Stefan Högberg konstaterar att samarbetet med Containertjänst har fungerat mycket bra.

– Vi hade inga tidigare erfarenheter av dessa typer av produkter och tjänster, men en av våra styrelsemedlemmar kände till Containertjänst och tipsade oss.

Projekteringen av den mobila panncentralen utgick från en skiss från beställaren med vad de ville ha. VVS Montage skickade den till Containertjänst som underlag för anpassningen av containern.

– De kom med bra förslag och ändringar. Till exempel såg de att det var många tunga maskiner, och då föreslog de att vi skulle sätta tjockare plyfa bakom dessa så att de skulle kunna monteras säkert. De hade även tips om placering av fläktar och annat.

Digital 3D-ritning

För att få plats i containern och för att allt ska hamna på rätt plats projekterades en ritning och digitala 3D-ritningar. Det gäller att anpassa rördragning, placering och höjder.

– Vi utgår från ett flödesschema för att se var de olika komponenterna ska sitta. När vi lägger in det i 3D-ritningen ser vi om det får plats och om det blir krockar. Till exempel såg vi på 3D-ritningen att höjden på en del rör måste ändras för att få plats med isolering. Det är bra att få reda på det redan i projekteringen, så att det inte kommer som en överraskning när vi börjat bygga, påpekar Mats Reimfelt