Vad är körplåt och hur fungerar det?

Vid bygg-, väg- och schaktarbeten påverkas vägarna av hård belastning från biltrafik och tunga maskiner. Ett sätt att lösa detta är att använda körplåtar.

En körplåt är en massiv stålplatta som är gjord av robust konstruktionsstål. Körplåt används för att skydda och förstärka mark, täcka hål i vägbanan och grävschakt samt för att skapa tillfälliga vägar och vägbroar. Körplåten funktion är att säkerställa så varken marken eller fordonen skadas.

Hur används körplåtar?

Vanligtvis placeras körplåtar ovanpå en befintlig vägbeläggning för skydda fordon och beläggning från skador. Körplåtar finns olika tjocklekar och längder. Det är viktigt att välja dimension av plåt ut ifrån vikten av de fordon som kör över dem. En för tunn plåt kan skada både marken och fordonen.

Vilken körplåt ska jag välja?

Valet av körplåt som krävs varierar utifrån projektet. När man väljer körplåt är det viktigt att tänka på följande:

  • Vikten på den typ av fordon som kommer att köra över den
  • Storleken på schaktet där körplåten ska ligger över
  • Vilken typ av mark ska skyddas
  • Vad är det för underlag du behöver förstärka
  • Hur lång tid ska markytan skyddas och förstärkas

Vi hjälper dig med rätt körplåt till ditt projekt

Om du är osäker på vilken körplåt som är rätt för ditt projekt, kontakta oss på Containertjänst så hjälper vi dig. Vi har störst lager och olika längder på körplåt för hyra och köpa i Stockholm och Mälardalen. Vår körplåt är av hög kvalitet och tillverkas av konstruktionsstål, kvalitet S355J2+N. Vi har körplåt till alla dina projekt.

Att skydda och förstärka marken behöver inte vara komplicerat. Med rätt produkt och snabba leveranser hjälper vi dig så att ditt projekt löper smidigt utan att marken eller schakten skadas.
Är du nyfiken och vill veta mer? Läs mer om våra körplåtar. Behöver du hjälp?