Stölder från byggarbetsplatser ökar igen. Byggföretagen konstaterar

Polisen ser ett nationellt mönster där inbrott i containrar på byggarbetsplatser ökat i nästan alla regioner jämfört med förra året.

Byggföretagen konstaterar att antalet stölder från byggarbetsplatser ökar enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (Brå). Under 2022 anmäldes 4 707 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. Det är en ökning med nästan 200 stölder jämfört med 2021. Polisen ser ett nationellt mönster där inbrott i containrar på byggarbetsplatser ökat i nästan alla regioner jämfört med förra året.

Branschorganisationen Byggföretagen skriver i ett pressmeddelande att stölder av bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar ökade under slutet av 2010-talet. Utvecklingen kulminerade med 5 835 anmälda stölder 2020. Under 2021 rapporterade Brå en tydlig minskning till 4 514 stölder. Nu vänder antalet stölder återigen uppåt.

– Vi ser det som en varningssignal. Nivåerna är klart lägre än före pandemin, men problemet med stöldligor kvarstår. Nu gäller det för både rättsstaten och branschen att hålla emot, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Värdet på stöldgodset rör sig om miljardbelopp. Allt fler bygg- och anläggningsföretag uppger också att man tvingas kalkylera med stölder i samband med anbud.

– Vad gör den återkommande brottsligheten med tilliten till samhälle och rättsväsende? Kostnaderna för våra medlemsföretag är både ekonomiska och demokratiska, fortsätter Tanja Ras

Containerinbrott ökar

På sin hemsida skriver Polisen att under den gångna sommaren (vecka 27–32) har totalt 55 nya anmälningar om inbrott i containrar på byggarbetsplatser upprättats av polisen i region Mitt, där en eller flera gärningspersoner brutit sig in och tillgripit gods, ofta verktyg och maskiner.

I region Mitt har totalt 288 fall av inbrott i container på byggarbetsplats registrerats under det första halvåret i år, jämfört med 195 fall under första halvåret 2022. Ökningen ingår i ett nationellt mönster där nästan alla regioner har sett denna brottslighet öka.

Polisen misstänker att det kan röra sig om ett färre antal gärningspersoner då tillvägagångssättet är detsamma över hela Sverige och att bara ett fåtal brott utförs av lokala gärningspersoner.

Polisen påpekar att den här typen av brott många gånger är svåra att utreda då brotten ofta upptäcks flera timmar eller dagar efter att de skett och att det kan vara svårt att säkra relevanta spår. Polisen arbetar därför aktivt med att prioritera larm och iakttagelser som inkommer som handlar om containerstölder. Brotten äger ofta rum nattetid då byggarbetsplatserna är obemannade.

Stör produktionen

Ett företag som råkat ut för upprepade stölder ur sina containrar är PoB:s Elektriska i Uppsala. Företaget hade inbrott i sina containrar vid två olika tillfällen på kort tid i samma projekt. Då stals alla maskiner och specialverktyg.

– Det innebär stora kostnader för självrisker och produktionsstopp, men även kostnad för tid att få ut nya maskiner på plats, laga containrar, städa upp och inventera för att veta vad som blivit stulet. Inbrott på arbetsplatsen skapar irritation och frustration hos medarbetarna på plats. Luften går ur dem. Det stör produktionen över en längre tid, säger Leif Ekman som är projektledare på PoB:s Elektriska.

För att minska risken för inbrott började PoB:s Elektriska hyra säkerhetscontainrar från Containertjänst.

Säkerhetscontainer

Säkerhetscontainrarna har skydd i flera lager enligt lökprincipen, för att avskräcka, försvåra och upptäcka. Det förstärkta skalskyddet innebär bland annat utanpåliggande gångjärnsskydd för att förhindra kapning, bakkantsäkringar, skjutreglar på containerdörrarna och låsbom i högsta säkerhetsklass (5).

Inuti containern finns en säkerhetsbur i högsta skyddsklass (3-RC4). Det är en gallerbur som består av rör, med rör i rören, så de som försöker såga sig in möts av ett inre rör som bara snurrar. Buren monteras på en fjärdedel, halva eller hela golvytan.

– Vi vill framför allt skydda våra handverktyg och instrument, och de ryms i den gallerbur som täcker halva containern. Elmaterial förvaras bland annat i utrymmet utanför buren, men det är inte alls lika stöldbegärligt, berättar Leif Ekman.

Containerlarm

Ett radarlarm sätter i gång ljud- och ljussignaler om personer rör sig inom tre meter från containern. Det kan förhindra brott redan innan det begås. Går en person ännu närmare skickar larmet SMS med bilder och en larmavisering till ansvarig på företaget.

– Då kan användaren själv avgöra om larmet ska skicka vidare till en larmcentral. Det har visat sig vara mycket kostnadseffektivt och minimerar mängden falsklarm, samtidigt som det ökar chansen att polisen kan ta fast tjuven. Det går även att koppla larmet direkt till en larmcentral, säger Michael Skärbo på Containertjänst.

Säkerhetscontainrarna har även sensorer som känner av vibrationer som uppstår vid sågning eller kapning. En GPS talar om var på bygget containern står och den kan även hjälpa till att lokalisera containern om den flyttas.

Kostnad mot risker

Leif Ekman gillar säkerhetscontainerns funktioner och tycker att lösningen är robust.

– Enda nackdelen är kostnaden för att hyra vilket gör att vi inte kan ha det på alla containrar på våra arbetsplatser. I de containrar vi har elhandmaskiner och annan kritisk och dyr utrustning är säkerhetscontainer en självklarhet. Vi får väga kostnader mot risker. Larmet är däremot mycket prisvärt och går att installera även på vanliga containrar, konstaterar Leif Ekman.

Säkrare containrar och larm är två exempel på vad byggföretag kan göra för att minska risken för inbrott i sina containrar. Från Polisen kommer även tipset till företagen att märka sina verktyg och maskiner, vilket försvårar för gärningspersonerna.

På bilden: Säkerhetscontainer har förstärkt skalskydd, radarlarm, vibrationslarm, GPS och kamera. Systemet skickar SMS med bilder och en larmavisering när någon närmar sig containern. Inuti containern finns en säkerhetsbur som består av rör, med rör i rören, så de som försöker såga sig in möts av ett inre rör som bara snurrar.

Foto: Byggföretagen